Pe data de 19 martie, la ARCUB (Sala Arcelor) a avut loc dezbaterea SOS: Locuirea informală în România. Dezbaterea a fost organizată de către MKBT: Make Better, Fundația PACT, GAL Reșița, Asociația DEP Bumbești Jiu și Grupul de Inițiativă Valea Corbului și a avut loc în cadrul Festivalului One World România 2018. Odată cu dezbaterea a fost inaugurată și expoziția de fotografii „No Man’s Land” (15-26 martie 2018), ce ilustrează, prin ochii fotografilor Bogdan Dincă și George Popescu de la Documentaria.ro, realitățile cotidiene din așezări informale.

Dezbaterea, moderată de Anamaria Vrabie (MKBT), i-a avut ca invitați pe: Alina Tudor (ENEL), Marius Păcuraru (Grupul de inițiativă Valea Corbului), Mirela Dima (CEZ România), Nicoleta Chiriță (Habitat for Humanity), Rodica Păun (Policy Center for Roma and Minorities), Ștefan Buciuc (BCR), Bogdan Suditu (MKBT) și Ioana Petrache (Fundația PACT).

În cadrul dezbaterii au fost ridicate mai multe probleme: faptul că așezările informale desemnează o varietate de situații necesitând, astfel, abordări diferențiate; amploarea fenomenului și creșterea continuă, determinată și de o neasumare din partea decidenților și a instituțiilor abilitate. De aceea, sunt extrem de importante comunicarea și lucrul cu autoritățile publice locale, precum și utilizarea ca sursă de inspirație a modelelor de succes din alte țări – spre exemplu, cazul Macedoniei, unde Habitat for Humanity a acordat asistență tehnică și micro-finanțări pentru îmbunățirea condițiilor de locuire din așezările informale.

Un exemplu de bună practică este și o intervenție recentă din cartierul bucureștean Ferentari, unde Policy Center for Roma and Minorities și ENEL au lucrat în parteneriat pentru îmbunătățirea accesului la curent electric a locuitorilor din zonă. A contat enorm implicarea unui mediator care a facilitat relația dintre comunitate și furnizorul de electricitate și care i-a sprijinit pe oameni în demersurile birocratice.

Dezbaterea s-a încheiat prin sublinierea importanței implicării oamenilor direct afectați în alegerea soluțiilor ce nu pot fi decât adaptate pentru fiecare comunitate.

Puteți să vedeți înregistrarea dezbaterii aici: https://www.youtube.com/watch?v=aZGR2BS9hok

Concluziile dezbaterii pot fi găsite AICI.Vă invităm pe 19 martie la dezbaterea SOS: Locuirea informală în România, din cadrul festivalului Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania, pentru a discuta, alături de invitații noștri, despre problemele asociate locuirii informale și despre demersurile necesare rezolvării lor.

În același spațiu, între 15 și 26 martie veți putea vizita expoziția de fotografii „No Man’s Land”. Expoziția ilustrează realitățile cotidiene din trei comunități de așezări informale (Reșița, Valea Corbului și Bumbești-Jiu), surprinse de fotografii Bogdan Dinca și George Popescu de la Documentaria.ro.

Aici găsiți mai multe detalii despre evenimente.