Practici pentru reglementarea așezărilor informale din România

293219623_5056635751131326_3799138776488140169_n-1280x800.jpeg

 

 

 

Vineri, 15 iulie, între orele 9:00-13:00, organizăm un eveniment de învățare dedicat practicilor pentru reglementarea așezărilor informale din România. Evenimentul va avea loc la Mezanin, Palatul Universul din București (strada Actor Ion Brezoianu nr. 23-25, Corp B).

Înscrieri aici: https://forms.gle/ez4gbTQxaFXF7xC87

În urmă cu un an și jumătate, am demarat primul proiect de reglementare a unei așezări informale din România, pentru o comunitate din Reșița. În acest proiect, am pus în aplicare noile prevederi legale printr-un model-pilot de intervenție urbanistică participativă, prin care am sprijinit, alături de autoritățile locale și membri ai societății civile, comunitatea de familii care locuiește fără forme legale la capătul străzii Bistra, în cartierul Câlnic de la marginea orașului Reșița.

Scopul intervenției este acela de a oferi asistență juridică familiilor din Câlnic, astfel încât acestea să intre în legalitate, să obțină un drept de deținere și utilizare pentru terenurile unde și-au construit casele.

Suntem acum la finalul acestui proces, un prilej bun să tragem linie și să explorăm, alături de cei implicați în proces (reprezentanți ai autorității publice locale, arhitecți și urbaniști, dar și de alți experți în domeniu), lecții învățate și pași următori necesari pentru reglementarea așezărilor informale din România.

Proiectul intitulat „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale”, este o continuare a activității organizației noastre în domeniu. După un proces de doi ani de cercetare și advocacy, am reușit, împreună cu alte organizații partenere, promulgarea inițiativei legislative care definește așezările informale (Legea 151/2019).

Agenda evenimentului:
● 9.00 – 9.30: Welcome coffee
● 9.30 – 9.40: Introducere
● 9.40 – 10.40: Bune practici internaționale
– Sasha Tsenkova, Profesor, Planificare Urbană și Locuire Universitatea din Calgary, Canada
– Chryssy Potsiou, Profesor, Cadastru și Managementul Terenurilor, Universitatea Tehnică din Atena, Grecia
● 10.40 – 11.00: Prezentarea proiectului „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale”. Rezultate și modelul de intervenție pilotat.
● 11.00 – 11.15: Coffee Break
● 11.15 – 12.00 Discuție moderată – Experiențe practice și lecții învățate

Invitați panel:
– Lidia Roșian, Director executiv, Direcția Asistență Socială, Primăria Municipiului Reșița
–  Adam Tribăț, Inspector, Direcția Asistență Socială, Primăria Municipiului Reșița
– Cristian Cule, Direcția Urbanism, Primăria Municipiului Reșița
– Paul Buchert, Architect, co-fondator Vitamin Architects, Timișoara
– Olimpia Onci, Arhitect, Vitamina Architects, Timișoara
– Flori Nica, Director executiv, Fundația Humanitas ProDeo Reșița
– Bogdan Suditu, Expert locuire, MKBT: Make Better
– Mihai Șercăianu, Director executiv, MKBT: Make Better
● 12.00 – 12.30: Oportunități pentru reglementarea așezărilor informale în România:
Liviu Băileșteanu, Director Direcţia Politici şi Strategii, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
Reprezentant al DG REGIO, Comisia Europeană (TBC)
● 12.30 – 13.00 Întrebări și răspunsuri

Pentru participare, vă rugăm să vă înscrieți în formularul de la acest link: https://forms.gle/ez4gbTQxaFXF7xC87

Sunt peste 200.000 de români care trăiesc în așezările informale.
În aceste comunități, locuiesc familii care n-au acte pe teren, autorizații de construire sau documente de proprietate. În foarte multe cazuri, aceste familii nu au nici cărți de identitate. Au acces limitat la utilități și servicii de bază (sănătate, educație, asistență socială etc.), ceea ce le pune în pericol siguranța și îngreunează șansa lor la condiții de viață adecvate și un viitor mai bun.

Proiectul „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Locuire Informală

Locuireinformala.ro își propune să crească într-o bibliotecă de resurse care să ajute la o mai bună înțelegere a fenomenului de locuire informală, dar și la mobilizarea pentru găsirea și implementarea de soluții.


Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.