NO MAN’S LAND LA STREET DELIVERY BUCUREȘTI

13 iunie, 2018 publicat de Ana Elian0
Bun venit în „No Man’s Land”, la Street Delivery 2018

Peste 64.000 de familii trăiesc în așezări informale în România. Oficial, aceste familii nu există. Legislația românească nu menționează termenul de așezare informală și nici nu conține vreo prevedere care să se adreseze acestui tip de locuire sau problemelor grave care decurg din ea: lipsa actelor de identitate permanente, lipsa accesului la servicii și utilități de bază, condiții nesigure de locuire.

Așezările informale sunt zone de locuințe dezvoltate, de obicei, la periferia localităților urbane sau rurale, în care locuitorii nu au drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor. Multe dintre ele au apărut cu zeci de ani în urmă, iar unele continuă să se extindă și astăzi. Fie că sunt locuințe improvizate, fie că sunt construcții solide, casele din așezările informale pun în pericol siguranța și uneori, chiar sănătatea locuitorilor lor. Mai mult decât atât, atâta timp cât ele nu există în acte, este imposibilă soluționarea acestei probleme.

1 din 8 persoane din lume locuiește în slums, conform UN Habitat, totalizând în 2016 aproximativ 1 miliard de oameni.

Alte state au început să caute soluții dedicate acestui fenomen sau problemelor asociate lui. În România, ele sunt încă invizibile.

 

 

De ce No Man’s Land, la Street Delivery ?

Tema Street Delivery 2018 este „smart cities”, iar noi credem că un oraș inteligent este un oraș care se îngrijește nu doar de locurile reper, ci și de cele marginale și/sau marginalizate. Dar ca să facă acest lucru, e necesar ca mai întâi să le recunoască.

De aceea, MKBT: Make Better și Fundația PACT vin la Street Delivery cu un “stand” care ilustrează ideea de locuință informală și spune povestea oamenilor din așezările informale, invizibili deocamdată pentru statul român și pentru opinia publică.

Acțiunea face parte din campania de informare și sensibilizare a publicului larg cu privire la fenomenul așezărilor informale în România. Această campanie se derulează în cadrul proiectului „No man’s land: locuire informală în comunitățile rome- recunoaștere, responsabilitate și soluții împărtășite”, proiect care își propune să construiască un cadru legislativ, operațional și financiar favorabil pentru rezolvarea situațiilor de locuire informală din România.

Rămâneți aproape pentru a urmări demersurile noastre pe această temă!

Ana Elian


Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.