Locuirea informală
Ce e cu locuirea informală?
Prin așezări informale ne referim la acele zone de locuințe dezvoltate, de obicei, la periferia localităților urbane sau rurale, în care locuitorii nu au drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor. Multe dintre ele au apărut cu zeci de ani în urmă, iar unele continuă să se extindă și astăzi. Fie că sunt locuințe improvizate, fie că sunt construcții solide, casele din așezările informale pun în pericol siguranța și uneori, chiar sănătatea locuitorilor lor. Mai mult decât atât, atâta timp cât ele nu există în acte, este imposibilă soluționarea acestei probleme.De multe ori, locuințele aflate în aceste situații sunt adăposturi rudimentare construite din materiale refolosite sau de proastă calitate. Accesul la utilitățile de bază și la drumuri este redus sau chiar absent. În multe cazuri, casele sunt amplasate în zone de risc. Accesarea fondurile naționale sau europene reprezintă o adevărată provocare în contextul în care în legislația națională nu se face referire la locuirea informală. Tot din această cauză, autoritățile nu pot investi în apă curentă, canalizare sau curent electric în aceste comunități. Am descris o situație generală. Tipologiile de locuire informală sunt diverse, prezintă toate aspectele de mai sus sau o parte din ele. Ce au însă toate în comun este faptul ca pun în pericol sănătatea locuitorilor și siguranța locuințelor. Locuirea informală este un fenomen în expansiune care afectează la scară largă comunități din întreaga lume.

Pentru mai multe informații despre fenomenul locuirii informale și despre cum se manifestă acesta în România, vă recomandăm Raportul de cercetare Locuirea Informală în România.

În contextul global

Locuirea informală este un fenomen care afectează la scară largă comunități din întreaga lume. În contextul schimbărilor radicale de sistem politic, economic și social, din ce în ce mai multe așezări din spațiul fost-socialist s-au extins ca așezări informale.
Mai multe detaliiÎn România

În România există cel puțin 64.000 de familii, respectiv peste 200.000 cetățeni români care locuiesc în așezări informale, la periferia satelor și orașelor.
Mai multe detalii