Ziua Mondială a Locuirii la Bumbești Jiu

Pe 2 octombrie 2017 s-a sărbătorit Ziua Mondială a Locuirii (World Habitat Day).  Evenimentul are loc în fiecare an, în prima luni din octombrie și a fost instituit de către ONU, în 1985, cu scopul de a aduce atenție asupra dreptului fundamental la locuire adecvată. Intenția ONU este și de “a aminti că fiecare dintre noi are puterea și responsabilitatea de a decide ce viitor vor avea orașele și satele noastre”.

Fundația PACT, Asociația MKBT – Make Better, Grupul de Inițiativă Valea Corbului, DEP Bumbești Jiu și GAL Reșița au sărbătorit Ziua Mondială a Locuirii la Bumbești Jiu, ca parte a proiectului „No man’s land”: Locuirea informală în comunitățile de romi – recunoaștere, responsabilitate și soluții comune. Proiectul, ce se desfășoară între august 2017 și ianuarie 2019, are ca scop documentarea locuirii informale din România, precum și propunerea de soluții menite să răspundă diverselor situații de informalitate întâlnite în teren. Bumbești-Jiu a fost ales ca loc de sărbătorire, dat fiind că organizația DEP – Bumbești – Jiu este partener în proiect. În plus, în orașul din defileul Jiului au fost identificate două situații ce corespund criteriilor de definire a așezărilor informale:

  • Tetila, zonă de locuire informală de tip “mahala” dezvoltată la marginea localității;
  • Colonia ICH, locuire informală în cadrul fostelor colonii de muncitori.

De altfel, întâlnirea s-a încheiat printr-o vizită de lucru în Tetila, unde au fost identificate ca principale probleme : lipsa de claritate cu privire la proprietarul/proprietarii terenurilor pe care au fost construite case și/sau lipsa autorizațiilor de construcție.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Locuirii a fost și prilej pentru prima întâlnire comună a partenerilor din proiectul No Man’s Land. În cadrul întâlnirii de lucru, s-a agreat asupra celor două definiții a așezărilor informale, ce vor fi folosite în cadrul proiectului:

  • Formațiuni rezidențiale ilegale cărora le lipsește infrastructura de bază, siguranța posesiei, condiții adecvate de locuire etc. (UNECE, 2009)
  • Formațiuni rezidențiale dezvoltate de regulă la marginea localităților urbane sau rurale, în care ocuparea terenurilor are un statut ilegal sau legal, iar construcțiile sunt neautorizate sau respectă parțial autorizațiile obținute, cărora le lipsește accesul la infrastructura tehnico- edilitară de bază, condiții adecvate de locuire etc., ce pun în pericol siguranța și starea de sănătate a populației rezidente (Suditu & Vâlceanu, 2013).

De asemenea, tot în cadrul întâlnirii de lucru s-a discutat și despre înaintarea unei propuneri legislative, precum și despre posibilele riscuri ale demersurilor, cum ar fi riscul de a crea așteptări greșite sau temeri nefondate cu privire la demersurile noastre printre oamenii din așezări informale, risc ce poate fi minimizat printr-o comunicare clară a inițiativei. Participanții s-au arătat, însă, optimiști de succesul unei propuneri legislative care să ofere soluții pentru rezolvarea diferitelor situații de așezări informale.

Locuire Informală

Locuireinformala.ro își propune să crească într-o bibliotecă de resurse care să ajute la o mai bună înțelegere a fenomenului de locuire informală, dar și la mobilizarea pentru găsirea și implementarea de soluții.


Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.