A fost promulgată Legea nr. 151/2019 privind așezările informale din România
Legea prin care așezările informale vor fi identificate și pot fi legalizate în România a fost promulgată în 24 iulie 2019 și a devenit Legea nr. 151/2019 pentru completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.
Proiectul “No man’s land” a constituit un adevărat salt în conștientizarea și adresarea incluzivă a fenomenului locuirii informale în România. Subtitlulul ”Recunoaștere, responsabilitate și soluții împărtășite“ sumarizează perfect efortul echipei de proiect (MKBT: Make Better, Fundația PACT, Grupul de Inițiativă Valea Corbului, DEP Bumbești Jiu și GAL Reșita).
Obiectivul proiectului a fost promovarea unui cadru legal prin care, împreună cu comunitățile și autoritățile publice locale, să acționăm pentru siguranța locuirii și sănătatea locuitorilor din așezările informale. Pentru asta, am urmat toți pașii necesari unei abordări integrate, am documentat, analizat, consultat comunități și autorități publice, am comunicat public și am organizat conferințe și workshopuri pentru a conștientiza actorii relevanți cu privire la realitatea “informală” în care trăiesc cel puțin 200.000 cetățeni români. Am făcut filme (cu mulțumiri Asociaţia Vira), hărți GIS (Mihai Tentis), fotografii (George Popescu) și expoziții (inclusiv în interiorul Parlamentului României), totul pentru a aduce realitatea mai aproape de instituții și actori publici.
Suntem bucuroși să anunțăm publicarea legii în Monitorul Oficial nr.623/26 iulie 2019, dar munca noastră nu e nici pe departe încheiată. Fundația PACT și MKBT, vor rămâne actori implicați în soluționarea problematicii locuirii informale în România. Iar munca în teren, pentru aplicarea legii, abia acum începe…
Mulțumim deputaților Petre Florin Manole și Adrian Dohotaru care, în numele celor 27 de deputați semnatari inițiatori ai proiectului de lege, au depus în octombrie 2018 proiectul de lege și l-au urmărit în parcursul său parlamentar prin comisii și camere. Grație lor, dar și al Violetei Alexandru și a lui Borbély László, am putut contacta toate grupurile parlamentare, cu care am discutat soluțiile normative propuse și măsurile necesare a fi instituite prin lege. Legea a fost aprobată cu unanimitatea membrilor Parlamentului, după ce a fost dezbătută și în cadrul unui grup de lucru interministerial organizat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Romania, la care au fost invitați și reprezentanți ai asociațiilor profesionale și organizațiilor non-guvernamentale din domeniu! Mulțumim tuturor celor implicați!
Locuire Informală
Locuireinformala.ro își propune să crească într-o bibliotecă de resurse care să ajute la o mai bună înțelegere a fenomenului de locuire informală, dar și la mobilizarea pentru găsirea și implementarea de soluții.
Un comentariu
George Petrineanu
6 august, 2020 at 11:59
Felicitari!
Norma este insa din pacate suficient de stufoasa si ar prinde tare bine o sinteza care in acelasi timp sa fie un mesaj clar pentru diferitele categorii de cetateni interesati. Asa cum e acum se atinge doar un singur canal, cel legislativ administrativ.
Aceasta initiativa ar trebui de fapt ancorata intr-o reforma mai ampla a evidentei populatiei, care trebuie printre altele sa dea libertate oricarui cetatean sa-si aleaga domiciliul, inclusiv ,,nici un domiciliu” si sa-si poata anunta neconditionat mutarea ori de cite ori va avea nevoie. Asta ar implica de asemenea si scoaterea adresei din actele de identitate cit si eliberarea si reinnoirea neconditionata a acestora. Orice posesor de CNP are drept neconditionat la act ID.
Acestea, impreuna cu masuri ca cea mentionata ar insemna un pas urias in plasarea României mai aproape de Mileniul al 3-lea.