Punem pe hartă așezările informale din România

CIF2020_articol_header.jpg

De la mijlocul lunii octombrie 2020 lucrăm împreună cu Geospatial la dezvoltarea unei Hărți a Așezărilor Informale din România. Am pornit această inițiativă din constatarea noastră că în România nu există o conștientizare cu privire la scara fenomenului locuirii informale. Din cauza aceasta lipsesc și programele de sprijin și practica unor mecanisme de intervenție care să vină în ajutorul acestor comunități.  O inventariere – deja demult făcută de Ministerul Dezvoltării, în 2014 – a contorizat peste 64.000 de familii ce locuiesc în case fără forme legale, însă putem spune cu certitudine ca această cifră este subestimată față de realitate, având în vedere că doar puțin peste jumătate dintre autoritățile locale au trimis astfel de date către minister.

Harta Așezărilor Informale din Romania va fi o inițiativă civică de colectare de date despre așezări informale din țară și vizualizare a acestora pe o hartă. Nu avem pretenția că demersul nostru ar putea fi exhaustiv. Dorim să creăm o platformă care să colecteze contribuții de date de la ONGuri, instituții și persoane preocupate de subiectul locuirii informale pentru a ilustra amploarea, diversitatea și distribuția acestor așezări. O vedem și ca o oportunitate de ne cunoaște și strânge rândurile – noi cei preocupați de această temă și doritori să dezvoltăm o practică a lucrului cu comunități din așezări informale.

Împreună cu această hartă vom publica un ghid actualizat de intervenție în așezări informale, pornind de la conținutul ghidului nostru precedent pe această tema, dar conținând noile prevederi legale și norme metodologice publicate în 2019-2020. Vom lansa totodată și un podcast pe tema locuirii, cu un prim episod dedicat locuirii informale.

Vom realiza și publica toate aceste resurse până la mijlocului lunii decembrie 2020 – așa că rămâneți aproape pentru a le consulta pe site-urile noastre – în cadrul proiectului “La barăci: fără curent, fără apă, fără acte”. Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.inovarecivica.fdsc.ro). Apelul de proiecte 2020 a fost lansat cu sprijinul Enel România.

Locuire Informală

Locuireinformala.ro își propune să crească într-o bibliotecă de resurse care să ajute la o mai bună înțelegere a fenomenului de locuire informală, dar și la mobilizarea pentru găsirea și implementarea de soluții.


Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.