Premieră: demarăm primul proiect de reglementare a locuințelor fără forme legale

Resita-George-Popescu-12-1280x853.jpg

 
Debut al proiectului de reglementare a locuințelor fără forme legale

din zona Str. Bistra, cartier Câlnic, Reșița

Asociația Make Better, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, demarează proiectul „N-am acte. Nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale”, care are ca scop sprijinirea intrării în legalitate a familiilor ce locuiesc fără forme legale în zona de la capătul străzii Bistra, din cartierul Câlnic, Reșița.

Această inițiativă este primul proiect de reglementare a unei așezări informale din România, după aprobarea, în 2019, a Legii 151/2019, prin care așezările informale pot fi identificate și legalizate.

Propunerea legislativă și adoptarea cadrului legal a fost rezultatul unui proiect de doi ani de cercetare și advocacy, coordonat de Asociația Make Better și Fundația PACT (în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală Reșița, Grupul de Inițiativă Valea Corbului și Asociația DEP Bumbești-Jiu). 

Legea permite autorităților locale să implementeze soluții urbanistice și juridice astfel încât familiile care trăiesc fără forme legale să poată obține drept de deținere pe terenurile pe care și-au construit casele.

În România, sunt peste 200.000 de oameni, majoritatea de etnie romă, care trăiesc în așezări informale, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Dezvoltării în 2014.

Așezările informale sunt grupări de locuințe dezvoltate de regulă la periferia satelor și orașelor, ocupate de familii care n-au acte pe teren, autorizații de construire sau documente de proprietate. Ca urmare a lipsei acestor acte asupra terenului și locuinței, familiile nu au, în foarte multe cazuri, nici cărți de identitate. Cele mai multe astfel de comunități din țară au acces limitat sau chiar inexistent la utilitățile și servicii bază, ceea ce le pune în pericol siguranța și îngreunează șansa lor la condiții de viață adecvate și un viitor mai bun.

Capătul străzii Bistra din cartierul Câlnic, Reșița – zona de intervenție a proiectului – este o astfel de așezare informală. Situată la marginea orașului, între calea ferată și râul Bârzava, zona e locuită de o comunitate cu stare materială precară, care trăiește în case degradate, improvizate și fără forme legale. Scopul final al acestei intervenții urbanistice este de a le oferi asistență juridică familiilor din Câlnic, astfel încât acestea să obțină un drept de deținere pentru terenurile unde locuiesc și să devină cetățeni cu drepturi egale. 

„Intervenția din Str. Bistra e primul proiect din România care va permite, pe lângă intrarea în legalitate a comunității care trăiește acolo de 50-70 de ani, și o restructurare urbanistică a zonei. Fiind un cartier izolat, situat la marginea râului Bârzava, acesta va putea fi reorganizat parcelar în așa fel încât zona să fie mai bine valorificată și să dea posibilitatea extinderii controlate, legale, a comunității.

Bogdan Suditu, expert locuire şi planificare teritorială din cadrul Asociației Make Better.

„Mai mult decât atât, proiectul va permite dezvoltarea infrastructurii care să scoată din izolare comunitatea și să o conecteze, peste râu, cu celelalte cartiere ale orașului. O componentă importantă care va putea fi dezvoltată pe viitor de Primărie este cea de schimbare a relației dintre comunitate și răul Bârzava. Râul este un element important pentru Reșița, iar în zona Câlnic el nu trebuie să mai fie o barieră și un pericol de inundație, ci un spațiu amenajat care să contribuie la creșterea calității vieții în cartier și, mai ales, la schimbarea percepției față de acest cartier”, a mai declarat Bogdan Suditu, expert locuire şi planificare teritorială din cadrul Asociației Make Better.

Proiectul „N-am acte. Nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” se va desfășura în perioada Februarie 2021-Iulie 2022.

În acest timp, partenerii proiectului vor lucra îndeaproape cu membrii comunității pentru identificarea nevoilor acestora de locuire, în elaborarea unui plan urbanistic zonal și implementarea soluțiilor pentru intrarea în legalitate. La finalul proiectului, va rezulta un ghid metodologic care poate deveni un model de bune-practici pentru autorități și asociații care vor să dea identitate acestor așezări informale din țară. 

Toate noutățile și rezultatele vor fi comunicate pe site-ul www.locuireinformala.ro.

Proiectul este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.


Despre MKBT: Make Better:
MKBT: Make Better este o organizație care, de șapte ani, activează în domeniul dezvoltării locale și regenerării urbane, lucrând la firul ierbii cu comunități și autorități locale.

Despre Programul Active Citizens Fund România:
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru

Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Locuire Informală

Locuireinformala.ro își propune să crească într-o bibliotecă de resurse care să ajute la o mai bună înțelegere a fenomenului de locuire informală, dar și la mobilizarea pentru găsirea și implementarea de soluții.


Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.