Dezbatere: viitorul așezărilor informale din România
Luni, 4 octombrie, de Ziua Mondială a Locuirii, vă invităm la o dezbatere online (pe Zoom) despre cum putem îmbunătăți condițiile de viață a celor mai vulnerabili dintre noi. Vom discuta despre așezările informale din România – acele comunități în care trăiesc, fără forme legale, peste 200.000 de oameni.
Așezările informale sunt grupări de locuințe dezvoltate de regulă la periferia satelor și orașelor, ocupate de familii care n-au acte pe teren, autorizații de construire sau documente de proprietate. În lipsa acestor acte, familiile nu au, în multe cazuri, nici cărți de identitate. Cele mai multe astfel de comunități au acces limitat la utilități și servicii de bază (sănătate, educație, asistență socială etc.), ceea ce le pune în pericol siguranța și îngreunează șansa lor la condiții de viață adecvate și un viitor mai bun.
Anul acesta, ca urmare a adoptării Legii nr.151/2019 „Legea Așezărilor Informale” și a normelor metodologice de aplicare a acesteia, am demarat primul proiect de reglementare a unei așezări informale din România, pentru o comunitate din Reșița.
Prin inițiativa „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale”, sprijinim, alături de autoritățile locale și membri ai societății civile, comunitatea de familii care locuiește fără forme legale la capătul străzii Bistra, în cartierul Câlnic de la marginea orașului Reșița. Scopul intervenției este de a oferi asistență juridică familiilor din Câlnic, astfel încât acestea să intre în legalitate, să obțină un drept de deținere pentru terenurile unde și-au construit casele și să devină cetățeni cu drepturi egale.
Despre implementarea prevederilor legale, cum pot fi îmbunătățite condițiile de locuire din așezările informale din România, despre pașii necesari și rezultate din proiect, precum și exemple de bune practici din alte țări, vă invităm să discutăm luni, 4 octombrie, orele 10:00-12:30, cu specialiști în urbanism și reprezentanți ai autorităților publice locale, în format online (Zoom).
Speakeri:
▪️ Ioan POPA, primarul Municipiului Reșița
▪️ Adrian DACICA, viceprimarul Municipiului Reșița
▪️ Bogdan SUDITU, MKBT: Make Better
▪️ Zlata VUKSANOVIĆ-MACURA, Academia Sârbă de Științe și Artă, Belgrad
▪️ Mihai ȘERCĂIANU, MKBT: Make Better
▪️ Rudolf GRÄF, Vitamin Architects Timișoara
Moderator:
Bogdan Suditu, MKBT: Make Better
Pentru înscriere, completați formularul https://forms.gle/A2j4P351TUbh9Cf46 și veți primi link-ul de conectare pe Zoom pe e-mail.
Proiectul „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Mai multe informații despre locuire informală și proiect, găsiți aici.
Locuire Informală
Locuireinformala.ro își propune să crească într-o bibliotecă de resurse care să ajute la o mai bună înțelegere a fenomenului de locuire informală, dar și la mobilizarea pentru găsirea și implementarea de soluții.