Despre așezări informale la conferința Cities of Tomorrow
În cadrul conferinței Cities of Tomorrow de anul acesta, am vorbit despre demersurile de reconversie și regenerare urbană din Reșița din ultimii ani, cu o atenție specială pe proiectele de îmbunătățire a vieții oamenilor din comunitățile marginalizate din oraș.
La masa rotundă au participat Mihai Șercăianu, co-fondator MKBT: Make Better și Project Manager al proiectului „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” desfășurat în Reșița, alături de Ruxandra Dragomir, Development Manager Nhood, și Gratian Mihailescu, Founder UrbanizeHub.
Istoricul activităților Asociației Make Better în Reșița a început în 2016, când ne uitam la un oraș care se confrunta cu diferite provocări: un oraș trecut printr-un pronunțat proces de dezindustrializare și restructurare economică, cu situri industriale abandonate care dominau peisajul, iar reșițenii, în special cei din generația tânără, căutau să părăsească orașul în căutarea unor oportunități profesionale diversificate. Comunitatea locală dezvoltase o percepție a unui oraș fără viitor, viață socială și șanse de dezvoltare, care demotiva inițiative civice și antreprenoriale.
Abordarea MKBT: Make Better pentru regenerarea Reșiței a cuprins 4 piloni principali de acțiune:
- Redezvoltare brownfield
- Combaterea segregării urbane
- Promovarea portofoliului investițional & campania Invest in Reșița
- Creșterea capacității locale
În cadrul conferinței Cities of Tomorrow am pus accentul în special pe inițiativele privind Combaterea segregării urbane:
+ Am inițiat și sprijinit procesul de constituire a Grupului de Acțiune Locală Reșița.
+ În 2017, am coordonat elaborarea strategiei de dezvoltare locală pentru 5 astfel de zone din Mun. Reșița, prin instrumentul de finanțare DLRC (Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității). Strategia a fost evaluată pe locul 3 în țară ca punctaj și a trecut în etapa de implementare, ceea ce înseamnă o finanțare dedicată de 7 mil. Euro pentru a implementa un prim set de proiecte integrate în aceste zone, bani de cheltuit până în octombrie 2023.
+ Una dintre strategiile autorităților a constat, de asemenea, în modernizarea stocului de locuințe sociale.
+ În prezent, desfășurăm proiectul„N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale”, demarat în martie 2021 și care are finalitate în iulie 2022, fiind prima inițiativă care reglementează așezările informale din România, o continuare a demersurilor începute de Asociația Make Better pe această temă în urmă cu câțiva ani. În 2020, ca urmare a unui proiect de doi ani de cercetare și advocacy desfășurat în parteneriat cu Fundația PACT, Grupul de Acțiune Locală Reșița, Grupul de Inițiativă Valea Corbului și Asociația DEP Bumbești-Jiu, a fost promulgată inițiativa noastră legislativă care definește așezările informale (Legea 151/2019).
Prin acest proiect, punem în aplicare noile prevederi legale printr-un model-pilot de intervenție urbanistică participativă pe strada Bistra, situată în capătul cartierului Câlnic din Reșița, considerată una dintre așezările informale din România.
- Mai multe informații despre proiect, aici.
- Explorează Harta Așezărilor Informale din Romania (HAIF), o inițiativă civică de colectare de date despre așezări informale din țară și vizualizare a acestora pe o hartă.
Locuire Informală
Locuireinformala.ro își propune să crească într-o bibliotecă de resurse care să ajute la o mai bună înțelegere a fenomenului de locuire informală, dar și la mobilizarea pentru găsirea și implementarea de soluții.